maandag 22 april 2013

Geocaching - Pettenpad

Al een tijdje zaten André en ik te twijfelen over of we een gps-ontvanger zouden kopen,
zodat we konden gaan geocachen!

Geocaching is een buitensport en spel, waarbij gebruik wordt gemaakt van een GPS-ontvanger of telefoon met deze functie om ergens ter wereld een zogenaamde cache (verstopplaats) te vinden. Een cache is gewoonlijk een kleine waterdichte doos, voorzien van een logboek en de "schat" (ook wel "goodies", ruilspulletjes die voor kleine kinderen erg leuk kunnen zijn). Na het verstoppen van de schat maakt de plaatser via internet de locatie bekend aan andere geocachers. Anderen kunnen bij het vinden van de schat vaak voorwerpen ruilen en/of toevoegen. In de schat is altijd een logboek aanwezig, waarin de vinder zijn naam achter kan laten. Het is ook de bedoeling dat de vinder op de Geocaching-website een log achterlaat, ook als het niet is gelukt de schat te vinden. Tegenwoordig zijn er ook applicaties voor verschillende smartphones. Met deze apps is een kaart te zien met alle caches in de omgeving en is de mogelijkheid om een log op de website te plaatsen.

Als men de "schat" gevonden heeft, is het echter niet de bedoeling de exacte ligplaats van de schat te vertellen; deze moeten de andere geocachers zelf vinden. Vaak staat er wel een hint op de site van de cache. Het is juist de sport dat men een beetje moeite moet doen met het zoeken.

Als de "schat" gevonden is moet men het na het loggen en ruilen, de "schat" weer op precies dezelfde plek en manier terug leggen ervoor zorgend dat bij het pakken en terugleggen ervan andere mensen niet zien wat men aan het doen is en waar de "schat" ligt. De caches zijn er in diverse maten, van de grootte van een fietsventiel, fotorolletje waar alleen een logboekje in zit tot een munitiekistje of emmer waar men dan de goodies in zou kunnen vinden.
(Bron: Wikipedia)

En omdat we toch nooit een cadeautje voor onze verjaardagen kunnen bedenken...
hebben we onzelf dit jaar maar zo'n ding cadeau gegeven :-)Na een eerdere valse start (niet alle gegevens waren gedownload op de gps-ontvanger) zijn we zondag 21 april met z'n 4tjes een cache van Hanny gaan zoeken
(mocht het dan niet lukken dan kon ik haar altijd even bellen hahaha)
We zijn het Pettenpad gaan doen...een multicache!
Dat is een cache die, zoals de naam al doet vermoeden, bestaat uit een tocht langs verschillende coordinaten/punten. Tijdens deze tocht kan je informatie verzamelen welke nodig zal zijn om de uiteindelijke stash te vinden. Een multi-cache is dus bedoeld om de cacher via meerdere GPS-coördinaten naar de eind-cache te laten lopen.

Het was een erg leuke wandeling, door een rustig en hier en daar erg zompig natuurgebied.En met wat hulp van Hanny (we hadden een rekenfoutje gemaakt!)
hebben we de cache gevonden!
Meteen maar een Travelbug mee genomen
en een klein engeltje geruild. 

Hoor ik net van Hanny (zij heeft de cache geplaatst)
dat de verstopplaats van de cache geheel verdwenen is!!!
Wij zijn de laatsten geweest die de cache hebben gevonden.
Ik ben blij dat we de Travelbug mee hebben genomen,
anders was 'ie nu verloren geweest :-(

Volgende week gaan we een midweekje naar Zuid-Holland,
dus hopelijk kunnen we daar het schaapje weer kwijt!
Hij wil graag naar Australië :-)

Een Travel Bug is een voorwerp met een geregistreerd nummer dat gebruikt wordt bij Geocaching. De vrije vertaling van Travel Bug is "Reis-kever". Dit dekt de lading van een Travel Bug: hij wordt namelijk van "schat" naar "schat" verplaatst waarbij zijn reisverslag op internet wordt bijgehouden. Elke Travel Bug heeft zijn eigen unieke identificatienummer (TravelBug ID). Als een Geocacher (schatzoeker) een schat vindt met een Travel Bug dan moet hij zijn vondst melden.

Veel Travel Bugs hebben ook een eigen missie. Hun missie staat beschreven op hun eigen website die na het loggen van de vondst getoond wordt. Het is leuk als je een Travel Bug kunt helpen met zijn missie, maar je moet hem (zoals voor elke Travel Bug geldt) toch zeker binnen enkele weken weer in een andere schat terugstoppen.


8 opmerkingen:

Jolande zei

Leuk!
Ik wens jullie heel veel plezier en hoop dat jullie heel veel mooie plekjes zullen ontdekken.

trompke zei

Heb vanmorgen de route ook weer even gelopen. Kreeg een aantal berichten van geocachers dat de cache niet gevonden kon worden. De behuizing van de cache is dus verwijderd tot mijn grote verbazing. Jullie zijn de laatste die hem hebben gevonden.

Margriet zei

Wij hebben hem echt niet mee genomen hoor.....echt niet!!!!!!

Toen wij er waren, lag er een grote paal met wegwijzerbordjes. Ik had het idee dat die nog in de grond gezet moest worden....hebben ze mischien alles opgeknapt daar???

Margriet zei

Ben ik even blij dat we die Travelbug toen hebben meegenomen!!!

trompke zei

Ja, inderdaad, anders was het schaapje nu ook "geruimd". Hebben jullie toch niet stiekem de grote groene bak als aandenken in jullie tuin staan? Zou zomaar kunnen hè? :-P

Jolande zei

Ik zou het even gaan controleren Hanny, ik vind het hele verhaal toch wel een beetje verdacht :-) hahaha

Margriet zei

hahaha, als aandenken aan onze eerste gevonden geocache ;-)
Je mag komen controleren hoor Hanny!!!

Chris zei

Ja wat leuk is dat hè Margriet. Gelukkig dat jullie de tb hebben meegenomen maar wat sneu voor Hanny dat haar cache verdwenen is :-(