woensdag 31 december 2014

Kasteel het Nijenhuis - Wijhe

Gisteren zijn we met z'n 4tjes naar Kasteel het Nijenhuis geweest.Kasteel Het Nijenhuis, één van de locaties van Museum de Fundatie,  is een van de best bewaard gebleven havezaten in Overijssel. Gelegen tussen de dorpen Heino en Wijhe is het omgeven door een prachtig landschap. De geschiedenis van kasteel Het Nijenhuis begint in de late Middeleeuwen. De eerste vermelding dateert van 1382. Het kasteel werd bewoond door diverse adellijke geslachten, onder wie de families Van Ittersum, Bentinck en Von Knobelsdorff. 

Nadat de familie Van Pallandt het landgoed in 1934 had verkocht, volgde een periode van verval. Totdat collectioneur Dirk Hannema het provinciebestuur van Overijssel ervan overtuigde dat Het Nijenhuis voor verder verval behoed moest worden. Op zijn initiatief werd het kasteel gerestaureerd en de bouwhuizen onder architectuur verbouwd tot museum, met de verzameling van Hannema als uitgangspunt. De grondlegger van Museum de Fundatie bewoonde Het Nijenhuis van 1958 tot aan zijn dood in 1984. In 2003/2004 is het kasteel onder leiding van architect Gunnar Daan grondig verbouwd en gerenoveerd. Het huis, voorheen alleen te bezichtigen op afspraak, werd geheel heringericht en is sinds september 2004 volledig toegankelijk voor het publiek.

Beeldentuin
In het voorjaar van 2012 is de compleet vernieuwde beeldentuin van Museum de Fundatie geopend. De siertuin, de gazons en het bos rond Kasteel het Nijenhuis, samen goed voor 4,5 hectare, bieden plaats aan meer dan 75 beelden van gerenommeerde kunstenaars uit binnen- en buitenland. De beelden zijn afkomstig uit de collecties van Museum de Fundatie, Beelden aan Zee en de Provincie Overijssel.

Nadat enkele jaren geleden overal in Nederland bronzen kunstwerken werden gestolen, was Museum de Fundatie genoodzaakt tijdelijk zijn beelden uit de tuin te verwijderen. In samenwerking met de Provincie Overijssel is inmiddels de beveiliging geoptimaliseerd en zijn er meer beelden dan ooit te zien. Speciaal voor deze gelegenheid werd de eigen collectie aangevuld met een genereus bruikleen van 40 beelden uit de internationaal vermaarde collectie van museum Beelden aan Zee in Scheveningen. Samen vormen de ruim 75 beelden een buitengewoon boeiende doorsnede van de moderne beeldhouwkunst uit de 20ste en 21ste eeuw.

(bron: www.overuit.nl)Op de bovenste verdieping was een tentoonstelling van portretten van Paul Citroen.


Het lag niet zo lekker :-)


Geen opmerkingen: